Flitsers | Kaart(*) |Files | Nieuws

Voorgoed uit de auto, ook als de Waalbrug klaar is
Met het project SlimSpitsen spendeert de gemeente Nijmegen anderhalf miljoen euro om automobilisten uit de auto te krijgen. Dat moet niet alleen gebeuren tijdens het werk aan de Waalbrug, maar ook daarna. Ook als de Waalbrug over anderhalf jaar klaar is, moeten forensen kiezen voor fiets, e-bike, trein, bus of thuis werken.

Dat is het hogere doel van het project SlimSpitsen dat eind vorige week officieel van start is gegaan. Alle 12.000 automobilisten die regelmatig over de Waalbrug of De Oversteek rijden, hebben een uitnodiging gehad mee te doen. Een kleine 3200 daarvan, zo’n 27 procent, hebben zich inmiddels aangemeld. De eerste dagen van deze week hebben al enkele honderden de spits ook daadwerkelijk gemeden.

Wedstrijdje van maken
Als het elke dag lukt om zo’n 600 automobilisten te verleiden, blijft het verkeer in de stad doorstromen. ,,Het idee is daarom dat deelnemers langdurig meedoen”, zegt Janneke van der Ham van Buro Benk, dat mensen tot ander gedrag probeert te verleiden. ,,Als mensen eenmaal met de fiets gaan, hopen we dat er een routine ontstaat. We proberen een maatschappelijk gevoel te creëren. Het helpt ook als we er een wedstrijdje van maken, een challenge. Wie het vaakst de spits mijdt, krijgt de meeste punten.”
,,De stad is op weg naar 200.000 inwoners: we groeien nog steeds, maar er komt niet meer ruimte”, schetst verkeerswethouder Harriët Tiemens. ,,Het wordt zeker niet minder druk. Daarom moeten we forensen in andere vervoermiddelen zien te krijgen, via andere routes en op andere tijden.”

Ander vervoermiddel
Deelnemers aan SlimSpitsen moeten zich registreren op de gelijknamige website en de speciale app Time’s Upp downloaden op hun smartphone. Via gps registreert de app waar iemand is tussen 15.00 en 19.00 uur, de tijd dat de avondspits per auto gemeden dient te worden. Van der Ham: ,,Als deze mensen in de avondspits niet met de auto rijden, zijn ze ’s ochtends vaak ook al met een ander vervoermiddel gekomen.”

De frequente gebruikers van de Waalbrug en De Oversteek kunnen op diverse manieren punten verdienen met SlimSpitsen: thuis blijven, niet tussen 15.00 en 19.00 rijden, met e-bike of fiets reizen, door met openbaar vervoer te komen en een OV-fiets te gebruiken, parkeren bij de P+R en vanaf daar met de fiets gaan.

Reactie Flitsservice: De stad groeit nog steeds... Dus stel, je haalt die 6000 man uit de file, maar je groeit met 6000 is het netto effect nog steeds 0, staat alles nog steeds vast en staan er ook files op het fietspad. Zou deze mevrouw ook kunnen bedenken om de stad niet verder te laten groeien? Dat je zegt, ook in omliggende gemeentes, nee, we bouwen geen woningen er meer bij? Waar moeten al die mensen dan gaan wonen? Nou, er zijn aardig wat krimpgebieden in Nederland. Probeer het daar eens. Als we er dan ook voor zorgen dat er ook geen nieuwe kantoren en fabrieken in de stad gebouwd worden, maar dit wat slimmer verspreid over het land, dan zou dat een hoop kunnen schelen.


Bron: de Gelderlander
Datum: 4-10-2019