Flitsers | Kaart(*) |Files | Nieuws

Politie gebruikt skibox-camera als wapen tegen appende automobilist
HUIZEN - Wie dacht dat alleen wintersporters met een skibox op het dak rijden heeft het mis. De politie Midden-Nederland rijdt ook met een aantal onopvallende wagens met deze koffers rond. Niet om lange latten in te vervoeren, maar om met een ingebouwde camera in auto’s te gluren om te zien of de bestuurder op zijn telefoon kijkt.
 test


 


Inmiddels zijn er al vele honderden bonnen uitgeschreven. „De methodiek is een groot succes en zal naar verwachting door andere korpsen worden overgenomen”, zegt Raymond Veldhuizen van het Team Bijzondere Verkeerstaken van Midden-Nederland.

Bussen
In het verleden werden al touringcarbussen ingezet van waaruit de politie in passerende auto’s kon kijken. „Maar het is natuurlijk niet praktisch om die standaard te gebruiken. Toen we ons afvroegen hoe we zoiets ook met een gewone auto konden doen, ontstond het idee om een camera op een fietsdrager in de zomer en skikoffer in de winter te plaatsen, omdat je van die hoogte ook goed in een auto kunt kijken”, legt Veldhuizen uit.

De GoPro-camera die wordt gemonteerd, staat in verbinding met een laptop en kan op afstand worden bediend. „Aan het rijgedrag kunnen we vaak al zien dat een automobilist wordt afgeleid, maar via de camerabeelden kunnen we nu ook zien waarmee. Vaak is dat inderdaad een smartphone die net buiten het zicht wordt bediend. Dat wordt nu door de camera genadeloos vastgelegd.”

"Alleen een vermoeden dat mensen met hun smartphone bezig zijn, volstaat niet als bewijs"
Veldhuizen: „Zo kunnen we bewijsmateriaal vergaren en mensen aan de kant zetten. Want alleen een vermoeden dat mensen met hun smartphone bezig zijn, volstaat niet als bewijs. We moeten het feit constateren om daadwerkelijk een verbaal van 240 euro uit te kunnen schrijven. Dat schrijven gebeurt dan door mensen in volgauto’s, zodat wij verder kunnen speuren naar overtreders.”

Gevaarlijk
De politieman zegt dat weggebruikers er geen idee van hebben hoe gevaarlijk het is om even op je beeldscherm te kijken. „Als je met 120 km/u op de snelweg rijdt, betekent een paar seconden op je telefoon kijken dat je in de tussentijd een kleine 100 meter aflegt waarbij je dus geen zicht hebt op het andere verkeer. Dat kan dodelijke gevolgen hebben. Dat verklaart vaak ook dat op een kaarsrechte weg frontale ongevallen gebeuren.”

„Automobilisten moeten het idee hebben dat ze te allen tijde aan de kant kunnen worden gezet door de politie als ze de fout in gaan. Nu rijden mensen geconditioneerd, met andere woorden vol gas van flitspaal naar flitspaal, waarbij alleen wordt geremd bij de camera. Ook als weggebruikers een politiewagen zien wordt er keurig netjes gereden en zeker geen smartphone in de hand gehouden. Maar buiten beeld gedragen ze zich absoluut niet en vormen ze een groot gevaar. Die mensen kunnen we nu wel traceren en aan de kant zetten”, meent Veldhuizen.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) is razend enthousiast. „Wij roepen vaak dat de pakkans niet zo groot is, maar als je nu al op je tellen moet passen voor auto’s met fietsdragers en skiboxen, dan is dat een goed begin. Het is een geweldig creatief idee van de politie”, aldus woordvoerder Rob Stomphorst.

 

 


Bron: Telegraaf
Datum: 23-2-2019